Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kylmän jälkeen taas raju käänne säähän: Seuraava isompi myräkkä…
Kuukausiennuste |

Kylmän jälkeen taas raju käänne säähän: Seuraava isompi myräkkä jo näkyvissä – katso kuukausiennuste

Lumipyry huononsi ajokeliä tammikuussa 2024 Uudessakaupungissa.
Lumipyry huononsi laajalti ajokeliä torstaina. Uusi myräkkä näkyy jo ennusteissa. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 18.1.2024

Sää kylmenee vielä hetkeksi jopa kireisiin pakkaslukemiin, mutta edessä on pian iso lauhtuminen. Uuden kuukausiennusteen mukaan sekä 22. että 29. tammikuuta alkavat viikot ovat ajankohdan tavanomaisia lukemia lauhempia. Osassa maata sateita tulee myös vetenä, mutta lumisateitakin on edelleen tulossa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan kylmän sään jälkeen tulossa on jopa parin viikon mittainen jakso ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpää säätä.

– Torstain lumipyryn jälkeen edessä on pari kylmää päivää, jolloin yli 20 asteen pakkasia voi olla etelässäkin selkeillä alueilla ja pohjoisessa vastaavasti paikoin yli 30 pakkasastetta, mutta sitten säätyyppi vaihtuu. Seuraavat pari viikkoa menevät aivan erityyppisessä säässä kuin viime aikoina, eli kovat pakkaset hellittävät ja tilalle tulee vaihtelevaa matalapainesäätä. Muutos on iso näihin tammikuun kolmeen ensimmäiseen viikkoon verrattuna. Lämpötila käväisee tammikuun loppupuolella nollan yläpuolella ainakin maan etelä- ja keskiosassa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Torstaina 18. tammikuuta lumimyräkkä toi etenkin eteläiseen Suomeen reippaasti uutta lunta. Ennusteissa näkyy jo seuraava myräkkä.

– Jo sunnuntaina 21. tammikuuta alkaa sadella lunta, ja seuraava isompi myräkkä tulee heti alkuviikosta Suomeen. Näillä näkymin lunta on tulossa koko maahan, mutta maan etelä- ja keskiosassa osa sateesta tulee vetenä. Ennusteissa on myös puuskaista tuulta. Lauhemmasta säästä huolimatta osassa maata lumensyvyys voi siis kasvaa entisestään. Tulossa on myös liukasta keliä ja loskaa varsinkin jalankulkijoille lauhan jakson alkuun.

Kaamos on päättynyt torstaina 18. tammikuuta myös Suomen pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tammikuun 22. päivä alkavalla viikolla aurinko pilkahtaa vähintään hetkittäin koko maassa, kun sää sahaa selkeän ja sateisen välillä, Anna Latvala sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 17.1.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

22.–28.1.

(Viikko 4)

Viikon keskilämpötila on 2–5 astetta keskimääräistä korkeampi, suurin poikkeama on Lapissa. Sää on tavanomaista sateisempaa.Hyvä

29.1.–4.2.

(Viikko 5)

Keskimääräistä lauhempi sää jatkuu Suomessa. Sademäärä on tavanomainen tai sitä suurempi.Kohtalainen

5.–11.2.

(Viikko 6)

Viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista tai paikoin vähän keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on tavanomainen.Heikko

12.–18.2.

(Viikko 7)

Helmikuu jatkuu mahdollisesti ajankohdalle tavanomaisessa tai tavanomaista kylmemmässä ja sateisessa säässä.Heikko

Tammikuussa on ollut selvästi keskimääräistä kylmempiä viikkoja, mutta nyt tulossa on jopa 2–5 astetta keskimääräistä lauhempaa säätä. Suomen talvisää voi siis poiketa keskimääräisestä paljonkin.

– Tällä kertaa alkutalvi on ollut erittäin kylmä, mutta nyt tilastollisesti kylmimpään aikaan eli tammikuun loppuun ja helmikuun alkuun osuu lauhempi jakso, Anna Latvala sanoo.

Tammikuun 22. päivä alkava viikko: Jopa 2–5 astetta keskimääräistä lauhempaa säätä

Kuukausiennusteen perusteella 22. tammikuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa 2–5 astetta keskimääräistä lämpimämpiä. Sateita tulee tavanomaista enemmän.

– Viikko on Suomessa ajankohtaan nähden lauha ja sateinen. Keski- ja Etelä-Eurooppaan vahvistuva korkeapaine sysää matalapaineet pohjoisemmalle reitille. Matalapaineet kulkevat siis Islannin, Suomen ja Jäämeren kautta itään, Anna Latvala kertoo.

Viikon sää sahaa pilvisestä ja sateisesta matalapainesäästä aurinkoiseen säähän.

– Ajoittain on myös tuulista. Varsinkin maan etelä- ja keskiosassa voidaan käväistä suojasään puolella. Lisäksi osa sateesta voi tulla vetenä, eli tienpinnat ovat aluksi liukkaita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen mukaan 22. tammikuuta alkavalla viikolla lähes koko Euroopassa on tavanomaista lämpimämpää, mutta kaakkoisessa Euroopassa on paikoin tavanomaista kylmempää.

– Välimeren ympäristössä päivälämpötila kohoaa paikoin yli 20 asteeseen, varsinkin Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa. Pohjois-Euroopassa ja osassa Keski-Eurooppaa on tavanomaista sateisempaa, Etelä-Euroopassa keskimääräistä kuivempaa.

Tammikuun 29. päivä alkava viikko: Edelleen keskimääräistä lauhempaa talvisäätä Suomeen

Myös 29. tammikuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat kuukausiennusteen mukaan Suomessa tavanomaista lämpimämpiä. Sademäärä on keskimääräinen tai vähän sitä suurempi.

– Etelä- ja Keski-Euroopassa on laaja korkeapaine. Matalapaineiden reitti kulkee edelleen pohjoisessa Euroopassa. Suomeen pääsee leviämään lauhaa ilmaa ja sateita, Anna Latvala toteaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tammi–helmikuun vaihteessa maan eteläosassa laajalti 0–4 pakkasastetta, lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammi–helmikuun vaihteessa 0–6 pakkasastetta, pohjoisessa laajalti 4–10 pakkasastetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muun Euroopan osalta suuressa osassa Eurooppaa on edelleen tavanomaista lauhempaa. Sateinen sää painottuu pohjoiseen Eurooppaan ja vähäsateisempi eteläiseen Eurooppaan.

Helmikuun 5. päivä alkava viikko: Miltä näyttää helmikuun alkupuoliskon sää?

Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa 5. helmikuuta alkavalla viikolla lähellä tavanomaisia tai paikoin vähän tavanomaista kylmempiä. Viikon sademäärä on ajankohdalle tavanomainen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tämän kuukausiennusteen perusteella Suomen pohjois- ja itäpuolella ilmanpaine on keskimääräistä matalampi, Länsi-Euroopassa puolestaan korkeampi. Suomi jää siis näiden väliin ja viikon aikana sää voikin vaihdella paljon. Ennuste on jo tässä vaiheessa epävarma, mutta jos se toteutuu tällaisena, välillä on mahdollisuus föhn-tuuleenkin, Anna Latvala kertoo.

Helmikuun 12. päivä alkava viikko: Keskimääräistä kylmempi ja sateisempi sää mahdollista

Kuukausiennuste näyttää, että helmikuu jatkuu mahdollisesti 12. helmikuuta alkavalla viikolla ajankohdalle tavanomaisessa tai osassa maata tavanomaista kylmemmässä ja sateisemmassa säässä.

– Voi olla, että Suomessa on edessä matalapainesään paluu. Pohjois-Euroopassa vallitsee tämän kuukausiennusteen mukaan matalapaine ja sää on laajalla alueella sateinen. Suomessa saattaa olla myös vähän tavanomaista kylmempää. Länsi-Euroopassa on keskimääräistä lämpimämpää ja vähäsateista korkeapainesäätä. Sään ennustettavuus on kuitenkin jo heikko, Anna Latvala toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää helmi–huhtikuun pitkä ennuste – näin meteorologi kommentoi lopputalven ja alkukevään tilannetta

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat