Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Heinäkuussa korkein lämpötila kohosi 32,3 asteeseen, Lapissa oli paikoin…
Kuukausikooste |

Heinäkuussa korkein lämpötila kohosi 32,3 asteeseen, Lapissa oli paikoin ennätyssateista – merellä nähtiin näyttäviä vesipatsaita

Heinäkuussa 2022 nähtiin niin hellettä kuin vesipatsaitakin.
Heinäkuussa nähtiin niin hellettä kuin vesipatsaitakin. Kuvat: Matti Hietala, Lohtaja, 21.7.2022 ja Laura Kohonen, Uusikaupunki, 9.7.2022

Heinäkuu oli monin paikoin itäisessä ja pohjoisessa Suomessa tavanomaista heinäkuuta lämpimämpi, lännessä ja etelässä kuukauden keskilämpötila oli puolestaan laajalti lähellä tavanomaista. Heinäkuun korkein lämpötila nousi 32,3 asteeseen. Hellepäiviä heinäkuussa oli yhteensä 16, joka on heinäkuulle tyypillinen määrä. Heinäkuun aikana salamoi keskimääräistä heinäkuuta vähemmän.

Menneen heinäkuun keskilämpötila vaihteli paikoin etelän ja idän reilusta 18 asteesta Käsivarren pohjoisosan 10 asteeseen. Pitkän ajan säätilastoja Suomessa pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan heinäkuun keskilämpötila oli maan itäosassa 0,5–1 astetta keskimääräistä lämpimämpi ja pohjoisessa monin paikoin 0,5–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Suurin poikkeama oli pohjoisessa Lapissa. Etelässä ja lännessä kuukauden keskilämpötila oli laajalti lähellä keskimääräistä.

– Heinäkuu edusti perinteistä suomalaista kesäsäätä: vaihtelevaa, vuoroin paisteista ja vuoroin sateista. Koko maan mittakaavassa sateettomia päiviä ei ollut, vaikka paikallisesti sateita ei suinkaan tullut joka paikassa joka päivä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Aurinko laskee Saimaalla.
Heinäkuun sää oli vaihtelevaa. Kuun mittaan koettiin sekä aurinkoa ja lämpöä että sateita. Kuva: Markus Mäntykannas, Utula, Saimaa, 23.7.2022

Heinäkuun korkein lämpötila 32,3 astetta, alin 2,2 astetta

Heinäkuun korkein lämpötila oli Oulun Oulunsalon Pellonpään havaintoasemalla 1. heinäkuuta mitattu 32,3 astetta. Suomen mittaushistorian heinäkuun lämpöennätys on 29. heinäkuuta 2010 Liperissä Joensuun lentoasemalla mitattu 37,2 astetta. Tämän kesän korkein lämpötila tähän mennessä on 28. kesäkuuta Porissa mitattu 32,9 astetta.

Kylmintä heinäkuussa oli 9. heinäkuuta Sallan Naruskan havaintoasemalla, 2,2 astetta. Ilmatieteen laitoksen mukaan kyseessä on vuodesta 1959 eteenpäin olevissa digitoiduissa vuorokausitilastoissa korkein kuukauden alin lämpötila. Suomen mittaushistorian kylmin lukema heinäkuussa on 1. ja 12. heinäkuuta 1958 Enontekiön Kilpisjärvellä mitattu −5,0 astetta.

Hellepäiviä heinäkuussa tavanomainen määrä

Hellepäiviä heinäkuussa oli 16 kappaletta. Lukema vastaa heinäkuun keskimääräistä hellepäivien määrää. Hellepäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin vähintään yhdellä Suomen virallisella säähavaintoasemalla mitataan vähintään 25,1 astetta.

Yli 30 asteen lukemia mitattiin heinäkuussa neljänä päivänä.

Lue myös: Helle – mitä se on ja missä on eniten hellepäiviä?

Helle houkutteli ihmisiä uimarannalle.
Lämpö houkutteli ihmisiä uimarannalle. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 21.7.2022

Yhteensä hellepäiviä on tänä kesänä ollut 1. elokuuta mennessä 25 kappaletta, kun toukokuussa oli yksi hellepäivä, kesäkuussa seitsemän hellepäivää, heinäkuussa siis 16 hellepäivää ja 1. elokuutakin on ylletty hellelukemiin. Tilastojen mukaan jossain päin Suomea hellettä mitataan keskimäärin toukokuussa kolmena päivänä, kesäkuussa kahdeksana päivänä, heinäkuussa kuutenatoista päivänä, elokuussa yhdeksänä päivänä ja syyskuussa alle yhtenä päivänä.

Vuonna 2021 hellepäiviä oli heinäkuussa 24 kappaletta ja koko kesänä 55 kappaletta. Viime vuoden heinäkuun ja samalla koko kesän 2021 korkein lämpötila oli Heinolassa 15. heinäkuuta 2021 mitattu 34,0 astetta.

Heinäkuussa tavanomaista sateisempaa Lapissa ja idässä

Tänä vuonna heinäkuun sademäärissä oli suurta paikallista vaihtelua. Suurimpia sademääriä mitattiin Lapissa sekä Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa, missä sateita tuli monin paikoin tavanomaista enemmän. Keskimääräistä heinäkuuta vähemmän satoi etenkin paikoin etelässä ja Pohjois-Pohjanmaalla.

– Sadealueet pääsivät Suomeen vuoroin lännen, vuoroin idän puolelta. Sää ei ollut meillä erityisen korkea- tai matalapainepainotteista, vaan lyhytkestoiset korkea- ja matalapainetilanteet vuorottelivat, Joanna Rinne sanoo.

Ukkoskuuro ylittämässä.
Vettä tuli heinäkuussa paikoin räväkästi. Kuva: Markku Kuisma, Savitaipale, 23.7.2022

Eniten heinäkuun aikana satoi alustavien tietojen mukaan Inarin Saariselän matkailukeskuksen havaintoasemalla, 213,4 millimetriä. Lukema on aseman 46-vuotisen historian suurin kuukausisademäärä. Myös Sodankylän Lokan havaintoasemalla tehtiin asemakohtainen kuukausisade-ennätys, 146,4 millimetriä.

Vähiten sadetta tuli heinäkuussa Ahvenanmaalla Lumparlandin Långnäsin sataman havaintoasemalla, vain 14,2 millimetriä.

Kesämyräkän aallot.
Myrskypäiviä ei heinäkuussa ollut, vaikka tuuli voimistui ajoittain. Kuva: Keijo Väänänen, Kustavi, 26.7.2022

Heinäkuun salamamäärät olivat keskimääräistä heinäkuuta pienempiä. Kuun aikana havaittiin noin 45 000 maasalamaa, kun heinäkuun keskimääräinen salamamäärä on noin 57 000. Heinäkuun vilkkaimmat ukkospäivät olivat 13. ja 23. heinäkuuta. Näinä molempina päivinä maasalamoita havaittiin reilut 9 000 kappaletta.

Salama lyö ukkospilvestä.
Salamointi jäi heinäkuussa tavanomaista vähäisemmäksi. Kuva: Simo Valtonen, Heinävesi, 23.7.2022

Myrskypäiviä ei heinäkuussa ollut yhtään.

Merellä nähtiin heinäkuun mittaan näyttäviä vesipatsaita eli trombeja veden yllä.

Lue myös: Tunnistatko eri ilmanpyörteet? Katso miten trombi, tornado, pölypyörre ja vesipatsas eroavat toisistaan

Sopivissa oloissa voimakkaiden ukkoskuurojen yhteyteen voi syntyä myös trombeja. Merellä esiintyviä trombeja kutsutaan vesipatsaiksi.
Merellä esiintyviä trombeja kutsutaan vesipatsaiksi. Heinäkuun aikana nähtiin vesipatsaita. Kuva: Laura Kohonen, Uusikaupunki, 9.7.2022

Euroopassa raju helleaalto ja maastopaloja – Isossa-Britanniassa mitattiin ensimmäistä kertaa yli 40 astetta

Heinäkuussa osassa Eurooppaa koettiin erittäin kuumia jaksoja, kun lämpötilat kipusivat paikoin jopa 40 asteen tuntumaan tai sen ylittäviin lukemiin. Yli 40 asteen mentiin paikoin muun muassa Espanjassa, Portugalissa, Italiassa, Ranskassa, Isossa-Britanniassa ja Romaniassa. Esimerkiksi Espanjassa mitattiin jopa 43–45 asteen lukemia.

Isossa-Britanniassa tehtiin maan uusi lämpöennätys, kun lämpötila nousi ensimmäistä kertaa maan historiassa yli 40 asteeseen. Met Officen ilmoittamien tietojen mukaan Ison-Britannian uusi lämpöennätys on 19. heinäkuuta mitattu 40,3 astetta. Ennätyksen mittauspaikkana oli Coningsby. Maan aiempi lämpöennätys oli 25. heinäkuuta 2019 Cambridgessä mitattu 38,7 astetta.

Vaikeista maastopaloista on heinäkuussa kärsitty Euroopassa muun muassa Espanjassa, Portugalissa, Ranskassa ja Kreikassa.

Lue seuraavaksi: Suomen sää elokuussa tilastojen mukaan

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 4.8.2022 klo 10.30

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat