Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Lämpötiloissa selvä viesti kaksi viikkoa, tulossa…
Kuukausiennuste |

Tuore kuukausiennuste: Lämpötiloissa selvä viesti kaksi viikkoa, tulossa myös lisää lunta – katso talvilomakauden ennuste

Laskettelijoita Himoksella.
Koululaisten talvilomia vietetään helmikuun loppupuolella ja maaliskuun alussa. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Himos, Jämsä

Uudessa kuukausiennusteessa on tälle ja ensi viikolle selvä keskimääräistä kylmemmän sään signaali. Tällä viikolla lunta tulee ajoittain ja paikoin runsaastikin. Koululaisten talvilomakausi alkaa ensi viikolla. 

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 11. helmikuuta.

– Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu tavanomaista kylmempänä myös helmikuun jälkimmäisellä puoliskolla, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 11.2.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
12.–18.2. (Viikko 7)Sää on tavanomaista kylmempää ja sateisempaa suuressa osassa maata.Kohtalainen
19.–25.2. (Viikko 8)Keskimääräistä kylmemmän sään mahdollisuus jatkuu. Suuressa osassa maata sademäärissä ei näy merkittäviä poikkeamia tavanomaiseen nähden, pohjoisessa voi sataa vähän keskimääräistä vähemmän.Kohtalainen
26.2.–3.3. (Viikko 9)Lämpötilaennuste on hyvin epävarma – lämpötilan osalta kaikki kehityskulut ovat mahdollisia.Heikko
4.–10.3. (Viikko 10)Suomen yllä on tavanomaista lämpimämmän sään signaali. Sademäärä voi olla hieman tavanomaista suurempi. Heikko

Helmikuun 12. päivä alkanut viikko: Osassa maata jopa 3–6 astetta keskimääräistä kylmempää

Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötilat ovat Suomessa laajalti kylmempiä kuin helmikuun puolivälin ympäristössä tavanomaisesti.

– Alkaneella viikolla viikon keskilämpötila jää hyvin suurella todennäköisyydellä suurimmassa osassa maata tavanomaista alhaisemmaksi. Kylmintä on Itä- ja Keski-Suomessa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Näillä alueilla viikon keskilämpötila voi jäädä 3–6 astetta tavanomaista kylmemmäksi. Lauhinta on lounaassa, missä voidaan matalapaineiden lopullisista reiteistä riippuen olla jopa lähellä ajankohdalle tavanomaisempia lukemia. Myös Pohjois-Lapissa ennusteessa on vähän epävarmuutta ja viikon keskilämpötila voi olla lähempänä tavanomaisia lukemia, Joonas Koskela sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennusteen mukaan viikon sademäärä nousee tavanomaista suuremmaksi etenkin maan etelä- ja keskiosassa.

Alkuviikon öinä ja aamuina paikoin idässä ja pohjoisessa on mitattu yli 30 pakkasasteen lukemia. Tuuli purevoittaa pakkasta alkuviikolla. Lisäksi lännestä saapuu Suomeen lumisateita.

– Ensimmäinen lumisadealue leviää maan länsiosaan tiistain ja keskiviikon välillä, lounaaseen jo tiistaiaamun aikana. Lumisadealue liikkuu keskiviikon kuluessa maan yli itään, Joonas Koskela kertoo.

Maan eteläosassa lunta voi tulla paikoin jopa 15–20 senttimetriä ja maan keskiosassa sekä pohjoisessa paikoin yli 10 senttimetriä.

Sadealueen jälkipuolella pakkasta on pääosin 1–10 astetta, lounaassa lämpötila saattaa käväistä plussalla.

– Viikon loppupuolella lounaasta voi saapua toinen sadealue, jonka yhteydessä runsaskin lumentulo on mahdollista. Tämän osalta ennuste on kuitenkin vielä hyvin epävarma, Joonas Koskela toteaa.

Viikon loppupuolen sadealueessa osa sateista voi olla etelässä ja idässä vettä, mutta sateen ennusteet ovat vielä vaihdelleet.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat helmikuun puolivälissä lounaisimmassa Suomessa 0–2 plusastetta, muualla maan eteläosassa 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa 2–8 pakkasastetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Etelä- ja Keski-Euroopassa viikko on kuukausiennusteen perusteella selvästi keskimääräistä lämpimämpi.

– Espanjassa ja Portugalissa on yli 20 asteen lukemia, paikoin ehkä yli 25 astettakin. Keskiviikkona Etelä-Ranskassakin voi mennä 20 astetta rikki. Sateita tulee eniten Britteinsaarilta Keski-Euroopan pohjoisosan yli itään ulottuvalla alueella ja Skandinavian eteläosissa. Välimerellä on tavanomaista vähäsateisempaa.

Helmikuun 19. päivä alkava viikko: Koululaisten talvilomakausi alkaa – ennusteessa tavanomaista kylmempää säätä Suomeen

Koululaisten talvilomakausi alkaa 19. helmikuuta alkavalla viikolla. Talvilomia vietetään porrastetusti viikoilla 8–10 eli helmikuun loppupuolella ja maaliskuun alussa.

– Kuukausiennusteen mukaan tavanomaista kylmemmän sään mahdollisuus jatkuu koko maassa 19. helmikuuta alkavalla viikolla. Suurimmassa osassa maata poikkeama tavanomaisesta on 1–3 astetta keskimääräistä kylmempään suuntaan. Maan etelä- ja keskiosassa sademääräennusteessa ei näy merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta, mutta pohjoisessa voi sataa vähän keskimääräistä vähemmän, Joonas Koskela toteaa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Ennusteen mukaan muualla Euroopassa keskimääräistä sateisempi sää painottuu etelämmäksi Eurooppaan.

– Matalapaineet kulkevat mahdollisesti siis eteläisellä reitillä Euroopassa. Suomen lisäksi keskimääräistä kylmempää on tämän ennusteen perusteella koko Pohjois-Euroopan alueella. Muualla Euroopassa on laajalti tavanomaista lämpimämpää.

Helmikuun 26. päivä alkava viikko: Miltä näyttää kuunvaihteen viikko?

Kahden viikon tavanomaista kylmemmän sään signaalin jälkeen kuukausiennuste muuttuu epävarmemmaksi 26. helmikuuta alkavalla viikolla, jolloin kuukausiennusteen lämpötilakartalla ei näy juurikaan signaaleja Suomeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ennusteen epävarmuus on suurta. Lämpötilaennusteessa ei näy merkittäviä poikkeamia. Niin tavanomaista kylmempi, tavanomainen kuin tavanomaista lämpimämpikin sää on mahdollista. Viikon sademäärä voi olla maan itä- ja pohjoisosassa hieman tavanomaista suurempi, Joonas Koskela toteaa.

Meteorologin mukaan ennusteen epävarmuus on merkittävä myös muun Euroopan alueella.

Maaliskuun 4. päivä alkava viikko: Muutos ennusteessa

Maaliskuun 4. päivä alkavalle viikolle tuore kuukausiennuste tarjoaa Suomeen laajalti jopa tavanomaista lauhempaa säätä.

– Edellisiin ennusteisiin verrattuna tämä on kuitenkin uusi kehityskulku, joten ennusteen epävarmuus on hyvin suuri, Joonas Koskela sanoo.

Edeltävissä ennusteissa 4. maaliskuuta alkavalle viikolle on ollut vielä tavanomaista tai tavanomaista kylmempää säätä.

Keskimääräistä sateisemman sään alueita ennusteessa on 4. maaliskuuta alkavalle viikolle Britteinsaarilta Pohjois-Eurooppaan ulottuvalla alueella.

– Tämä voisi merkitä, että Atlantilta saapuvien matalapaineiden reitti kulkisi Pohjois-Euroopan ylle ja mahdollistaisi myös lauhemmat ilmavirtaukset, Joonas Koskela toteaa.

Suureen osaan Eurooppaa ennuste näyttää 4. maaliskuuta alkavalle viikolle tavanomaista lämpimämpää säätä.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kevään pitkä ennuste julki: Tältä näyttää maalis–toukokuun tilanne – näin meteorologi kommentoi kevään alkua

13.2.2024: Päivitetty päivittäisennustetta tuoreen ennusteen mukaan.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 13.2.2024 klo 16.25

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat