Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Joulusään ääripäät maapallolla: 100 asteen lämpötilaero kylmimmän…
Blogi |

Joulusään ääripäät maapallolla: 100 asteen lämpötilaero kylmimmän ja kuumimman paikan välillä

Joulunpyhinä lämpötilaero maapallon kuumimman ja kylmimmän kolkan välillä voi olla jopa 100 astetta. Kuuminta on sisämaassa Australiassa mantereen länsiosassa ja kylmintä itäisen Siperian laaksoalueilla.
Joulunpyhinä lämpötilaero maapallon kuumimman ja kylmimmän kolkan välillä voi olla jopa 100 astetta. Kuuminta on sisämaassa Australiassa mantereen länsiosassa ja kylmintä itäisen Siperian laaksoalueilla. Kuvat: Pixabay

Pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskon väliset lämpötilaerot ovat tähän aikaan vuodesta suurimmillaan. Samaan aikaan kun pakkanen paukkuu joulunpyhinä pohjoisen pallonpuoliskon kylmimmillä laaksoalueilla yli 50 asteessa, mitataan Australiassa 45 asteen paahtavaa hellettä.

Suomessa joulunpyhien säästä on tulossa melko rauhallinen ja suuri osa Suomesta näyttää saavan lumipeitteen. Joulunpyhien aikana sää on kylmenemässä ja tapaninpäivänä pakkanen voi Lapissa kiristyä kuluneen talven huippulukemiin. Kylmimmät ilmamassat jäävät kuitenkin tänä jouluna Suomen itä- ja pohjoispuolelle. 

Lue myös: Joulun tyypillinen sää Suomessa

Siperia on kylmin kolkka jouluna

Kerroimme aiemmin maapallomme kylmimmästä asutusta kylästä, joka sijaitsee Siperian itäperukoilla. Samoilla alueilla Siperian laaksoalueilla mitataan tämän joulun kylmimmät lämpötilat maapallollamme.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Erityisesti Venäjän keskisissä ja itäisissä osissa joulunajasta on ennusteiden mukaan muodostumassa laajalti 10–20 astetta tavanomaista hyytävämpi, mikä karkeasti ottaen tarkoittaa 30–55 asteen pakkasia.

Venäjän keskisiä ja itäisiä osia kylmentää joulunpyhinä pitkäkestoinen korkeapaineen alue, joka pitää taivaan selkeänä ja voimistaa alueella tapahtuvaa säteilyjäähtymistä. Pitkäaalto- eli lämpösäteilyä pääsee siis poistumaan pilvettömän ilmakehän kautta avaruuteen, jolloin lämpötila maanpinnalla laskee.

Vuoristojen väliin laaksoihin muodostuu talvisin myös inversiotilanteita, jotka voimistavat maanpinnan kylmenemistä.

Siperian laaksoalueilla pakkanen paukkuu joulunpyhinä 40–55 asteessa. 
Siperian laaksoalueilla pakkanen paukkuu joulunpyhinä 40–55 asteessa.

Australiassa jopa 100 astetta lämpimämpää

Kuten tähän vuodenaikaan kuuluu – lämpötilaerot ovat nyt suurimmillaan pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskon välillä. Jos joulunpyhinä siirrytään linnuntietä Siperian hyytävistä laaksoista 10 000 kilometriä etelään päin Australian mantereelle, päädytään jopa 100 astetta lämpimämpään maailmankolkkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Eteläisellä pallonpuoliskolla korkeapaineella on tähän aikaan vuodesta päinvastainen vaikutus kuin pohjoisen pallonpuoliskon korkeilla leveysasteilla. Australian yllä korkeapaine kärventää ilmaa joulunpyhinä siten, että mantereen länsirannikolla sijaitsevan Perthin itäpuolella joulupukki saattaa hikoilla maapallomme kuumimmassa joulusäässä 45 asteen paahteessa.

"Australian yllä korkeapaine kärventää ilmaa joulunpyhinä siten, että mantereen länsirannikolla sijaitsevan Perthin itäpuolella joulupukki saattaa hikoilla maapallomme kuumimmassa joulusäässä 45 asteen paahteessa."

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan eteläisen pallonpuoliskon kaikkien aikojen korkein lämpötila, 50,7 astetta, on mitattu Etelä-Australian Oodnadatta-nimisellä paikkakunnalla. Lukema kirjattiin tammikuun toisena päivänä vuonna 1960.

Lue myös: Mitä vaaraa on liiasta kuumuudesta?

Joulupäivästä tulee kuuma erityisesti Australian länsiosassa: sisämaassa mitataan yli 40 asteen lukemia.
Maapallomme kuumimmat lämpötilat mitataan joulupäivänä Australian läntisissä osissa, missä lämpöpiikit yltävät paikallisesti yli 40 asteen.

Yhdysvaltoihin kylmänpurku, Kanadaan ja Alaskaan metri lunta

Yhdysvaltojen keskilänttä ja itäisiä osavaltioita odottaa joulunpyhinä kylmänpurkutilanne. Kanadasta valahtaa sen verran kylmää ilmaa, että lämpötilat käväisevät pakkasen puolella jouluyönä pohjoista Floridaa myöden. Valkea joulu toteutuu pohjoisissa ja koillisissa osavaltioissa monin paikoin.

Kuluvana talvena intensiivisiä kylmänpurkuja tullaan kokemaan Pohjois-Amerikassa usein, sillä käynnissä oleva La Niña -ilmiö muovaa suihkuvirtauskenttää siten, että arktista ilmaa pääsee valahtamaan napa-alueelta Kanadan yli kohti Yhdysvaltoja tavanomaista useammin. Sitä vastoin Alaskanlahdella matalapainetoiminta on vilkasta ja vuoristoiselle rannikolle lunta voikin joulunpyhien aikana pyryttää metrin verran.

La Niña -ilmiön myötä Alaskan ja Kanadan läntinen rannikkoseutu voi saada kuluvana talvena runsaasti lunta.
La Niña -ilmiön myötä Alaskan ja Kanadan läntinen rannikkoseutu voi saada kuluvana talvena runsaasti lunta. Kuva: Pixabay

Arvioimme jo aiemmin blogissamme, miten La Niña -ilmiö tulee vaikuttamaan tämän talvikauden säähän. Osassa Yhdysvaltoja talvisen sään todennäköisyys kasvaa, kun taas Suomessa lauhan talven mahdollisuus on kasvanut.

Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Tältä näyttää vuodenvaihteen viikon sää – käänne tulossa tammikuussa

Jouluyönä Yhdysvaltojen koillisissa osissa vesisade vaihtuu hiljalleen lumipyryksi. Sadealueen länsipuolitse hyvin kylmää ilmaa pääsee purkautumaan joulunpyhiksi kohti etelää.
Jouluyönä Yhdysvaltojen koillisissa osissa vesisade vaihtuu hiljalleen lumipyryksi. Sadealueen länsipuolitse hyvin kylmää ilmaa pääsee purkautumaan joulunpyhiksi kohti etelää.

Markus Mäntykannas

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat