Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Tältä näyttää helmikuu – ”Edessä voi olla…
Kuukausiennuste |

Tuore kuukausiennuste: Tältä näyttää helmikuu – ”Edessä voi olla myös kylmempiä hetkiä”

Viikko päättyi suuressa osassa maata pilvisessä ja heikkotuulisessa pakkassäässä.
Helmikuusta ennakoidaan keskimääräistä lämpimämpää, mutta viikkoihin voi mahtua myös kylmempiä aikoja. Kuva: Keijo Väänänen, Taivassalo, 22.1.2023

Uuden kuukausiennusteen mukaan helmikuun viikkojen keskilämpötilat ovat Suomessa tavanomaista korkeampia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita jatkuvaa lauhaa säätä, vaan välillä voi olla myös kylmempiäkin jaksoja. Päivittäisennusteiden perusteella tällä viikolla edessä on laajalti pakkaspäiviä. Etelässäkin voi paikoin olla loppuviikolla 10–15 pakkasastetta, jopa kylmempääkin, Lapissa saattaa olla paikallisesti jopa lähemmäs 30 pakkasastetta. Helmikuun mittaan ajoittaiset föhn-tuulitilanteetkin ovat mahdollisia.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 30. tammikuuta.

– Helmikuu on tuoreen kuukausiennusteen mukaan koko Suomessa keskimääräistä lämpimämpi ja osan kuukaudesta myös vähän keskimääräistä sateisempi. Tiistaina 31. tammikuuta tehty kymmenen vuorokauden päivittäisennuste kuitenkin vihjaa korkeapainetta Pohjois-Euroopan ylle sekä kuluvalle että ensi viikolle. Edessä voi siis olla myös kylmempiä hetkiä, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisupäivä 30.1.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
30.1.–5.2.Viikon keskilämpötila on Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpi. Sää on tavanomaista tammi–helmikuun vaihteen tienoota sateisempaa.Hyvä
6.–12.2.Viikko on ennusteen mukaan tavanomaista lauhempi, sademäärissä ei ole merkittävää poikkeamaa.Kohtalainen
13.–19.2.Keskimääräistä lämpimämpi sää saattaa jatkua. Lisäksi sateita tulee tavanomaista enemmän.Heikko
20.–26.2Edelleen on tavanomaista lauhempaa. Sademäärissä ei ole merkittävää poikkeamaa.Heikko

Tammikuun 30. päivä alkanut viikko: Vaihtelevaa säätä – helmikuu alkuun pakkasilla

Kuukausiennusteen mukaan kuluvan viikon keskilämpötila on Suomessa tavanomaista korkeampi. Maan länsiosassa on ennusteen perusteella 2–3 astetta keskimääräistä lämpimämpää, idässä ja pohjoisessa 3–4 astetta keskimääräistä lämpimämpää ja itäisimmässä kolkassa Suomea jopa viisi astetta keskimääräistä lämpimämpää. Lisäksi viikon sademäärä on suuressa osassa maata vähän keskimääräistä suurempi.

Viikko jakaantuu lauhempaan alkuviikkoon ja kylmempään jatkoon, tosin pohjoisessa Lapissa on ollut alkuviikollakin paikoin 20–29 asteen pakkasia. Maanantaina plussan puolella oltiin vielä Oulussa asti, mutta sää on laajalti viilenemässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lämpötila on viikon mittaan pakkasella koko maassa. Enimmäkseen pakkasta on 5–10 astetta, mutta jos pilvipeite rakoilee, voi pakkanen kiristyä etelässäkin yli 10 asteen, paikoin ehkä yli 15 asteenkin lukemiin. Tämän hetken ennusteen mukaan etelässä olisi kylmintä lauantaina, kun korkeapaine liikkuu maan yli kaakkoon ennen mahdollisen matalapaineen saapumista ja etelätuulen voimistumista. Pohjois-Lapissa kireät pakkaset heikkenevät hetkeksi, mutta jälleen torstaista eteenpäin lämpötilat riippuvat pilvisyydestä ja voivat olla −10 asteen lukemista mahdollisesti paikoin jopa lähelle −30 asteen lukemia, Joonas Koskela ennustaa.

Maanantaina ja tiistaina matalapaine toi osaan maata reippaita lumisateita ja tuulta.

– Tälle viikolle voi sattua vielä toinen voimakkaampi matalapaine. Sunnuntaille ennusteissa näkyvä matalapaine on kuitenkin vielä epävarma. Yleiskuvaltaan viikko on alkuviikon jälkeen heikkotuulinen ja monin paikoin pilvipoutainen. Eniten lunta satelee Lapissa, mutta joitakin lumikuuroja voi silloin tällöin tulla etelämpänäkin.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Länsi-Euroopassa kuluva viikko on korkeapaineen vaikutuksesta kuiva. Sateet painottuvat Keski- ja Itä-Eurooppaan. Etelä-Euroopassa sää on tavanomaista viileämpää.

– Lumisateita tulee tällä viikolla lähinnä Itä-Euroopassa ja Alppien seudulla. Päivälämpötilat ovat Välimeren maissa 10–15 asteessa, öisin alavimmilla alueilla viiden asteen molemmin puolin, vuoristoisemmilla seuduilla pakkaselle. Itäisessä Euroopassa lämpötilat ovat päivisinkin pakkasella tai lähempänä nollaa, Joonas Koskela sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Helmikuun 6. päivä alkava viikko: Kuukausiennuste näyttää tavanomaista lauhempaa

Kuukausiennusteen mukaan 6. helmikuuta alkava viikko on edelleen Pohjois-Euroopassa tavanomaista lämpimämpi.

– Länsi- ja Etelä-Suomessa viikon keskilämpötila olisi ennusteen valossa 2–3 astetta keskimääräistä korkeampi, idässä ja pohjoisessa olisi noin kolme astetta lämpimämpää kuin keskimäärin, Joonas Koskela sanoo.

Sademäärien osalta Suomen yllä ei näy merkittävää poikkeamaa keskimääräisiin sademääriin 6. helmikuuta alkavalla viikolla.

Ajoittaiset föhn-tuulitilanteet voivat olla mahdollisia viikon aikana.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kuukausiennusteen mukaan 6. helmikuuta alkava viikko on Euroopassa laajalti tavanomaista kuivempi. Sateisempia alueita on lähinnä Norjan vuoristossa ja Britteinsaarten pohjoisosissa.

Pohjois-Euroopan lisäksi keskimääräistä lämpimämpää säätä ennakoidaan paikoin keskiseen Eurooppaan. Kaakkoisessa Euroopassa näkyy merkkejä keskimääräistä viileämmästä säästä.

Helmikuun 13. päivä alkava viikko: Vaihtelevaa talvisäätä

Helmikuun 13. päivä alkavalla viikolla korkeamman ilmanpaineen signaali on Etelä- ja Keski-Euroopan yllä, kun taas Pohjois-Atlantilla on matalamman ilmanpaineen signaali.

– Tämä kielisi siitä, että matalapaineet liikkuvat mahdollisesti pohjoisella reitillä, ja Pohjois-Euroopassa vallitsisivat vaihtelevat talvisäät. Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan Suomessa ja muuallakin Pohjois-Euroopassa 3–4 astetta keskimääräistä korkeampi, Joonas Koskela kertoo.

Sateita tulee Suomessa ennusteen mukaan hieman keskimääräistä enemmän.

Föhn-tuulitilanteet voivat olla mahdollisia myös helmikuun puolivälin viikolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa helmikuun puolivälissä lounaisimmassa Suomessa 0–2 plusastetta, muualla maan eteläosassa 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 pakkasastetta.

Kuukausiennusteen perusteella Pohjois-Euroopan lisäksi myös suuressa osassa Euroopan mannerta viikon sää olisi vähän keskimääräistä lämpimämpää, lähinnä kaakkoisessa Euroopassa ollaan lähellä tavanomaisia lämpötiloja.

Sateita tulee ennusteen mukaan tavanomaista enemmän Pohjois-Euroopassa, eteläisessä Euroopassa on keskimääräistä kuivempaa.

Helmikuun 20. päivä alkava viikko: Koululaisten talvilomakausi alkaa – miltä ennuste näyttää?

Koululaisten talvilomia vietetään Suomessa porrastetusti helmi–maaliskuussa viikoilla 8–10 eli 20. helmikuuta ja 12. maaliskuuta välillä.

– Helmikuun 20. päivä alkavalle viikolle ennuste näyttää edelleen tavanomaista lauhempaa säätä suureen osaan Eurooppaa, myös Suomeen. Signaali on kuitenkin jo edellistä viikkoa heikompi. Sää jatkuu todennäköisesti samantyyppisenä kuin 13. helmikuuta alkavalla viikolla, mutta korkeapaineen painopiste on ennusteen mukaan vähän lännempänä Euroopassa, Joonas Koskela toteaa.

Sateita tulee edelleen paikoin tavanomaista enemmän Euroopan pohjoisosassa, mutta Suomessa ei näy merkittävää poikkeamaa keskimääräiseen. Länsi-Euroopassa ja Välimerellä on ennusteen mukaan keskimääräistä vähäsateisempaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Lopputalven ja alkukevään pitkä ennuste: Tältä näyttää helmi–huhtikuun jakso – yksi kuukausi erottuu joukosta!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 2.2.2023 klo 14.41

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat