Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Huhtikuun säässä oli talvea ja kevättä: Pyryt toivat lunta ja kinoksia…
Kuukausikooste |

Huhtikuun säässä oli talvea ja kevättä: Pyryt toivat lunta ja kinoksia – kuukauden korkein lämpötila 18,2 astetta

Huhtikuisia lumikinoksia ja sinivuokkoja.
Huhtikuussa nähtiin niin isoja lumikinoksia kuin sinivuokkojakin. Kuvat: Maija Savolainen, Nurmes, 6.4.2022 ja Maarit Siitonen, Jyväskylä, 18.4.2022

Huhtikuu oli maan etelä- ja keskiosassa hieman tavanomaista viileämpi, Lapissa enimmäkseen hieman tavanomaista lämpimämpi. Sateita tuli laajalti keskimääräistä huhtikuuta enemmän. Kuun aikana nähtiin sekä kunnon lumipyryjä että hetkittäin keväistä lämpöä. Lunta mitattiin enimmillään 132 senttimetriä.

Huhtikuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata melko lähellä tavanomaista. Keskilämpötila vaihteli lounaan ja lounaissaariston vajaasta 4 asteesta Käsivarren Lapin lähes −5 asteeseen.

– Suomi jakautui kuun keskilämpötilan poikkeaman suhteen kahteen osaan. Etelästä aina Meri-Lappiin asti oli 0–1,5 astetta tavanomaista kylmempää, Kuusamon tienoilta pohjoiseen 0–1 astetta tavanomaista lämpimämpää, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Huhtikuussa 2022 lämpimintä oli Seinäjoella, kylmintä Utsjoella.
Huhtikuussa korkein lämpötila mitattiin Seinäjoella, kylmin Utsjoella. Kuva: Foreca

Kylmästä kevätlämpöön, kevätlämmöstä viileään

Huhtikuun sää oli vaihtelevaa. Kuukauden alku oli kylmä, kuun keskivaiheen jälkeen sää lämpeni ja loppukuussa kylmeni uudelleen.

– Huhtikuu alkoi suuressa osassa maata hyisen kylmässä matalapainesäässä, välillä päivän ylin lämpötila jäi koko maassa alle viiteen plusasteeseen. Kylmyys hellitti hiljalleen, kun kuun puolivälistä alkaen meille vahvistui korkeapaine. Huhtikuu päättyi samaan tapaan kuin maaliskuu, eli lämmön jälkeen kylmeni. Huhtikuun lopussa pohjoisesta tuli uusi kylmänpurkaus. Lapissa käväisi jopa arktista ilmamassaa, Anna Latvala kertoo.

Huhtikuun korkein lämpötila oli 20. huhtikuuta Seinäjoella Pelmaan havaintoasemalla mitattu 18,2 astetta. Mittaushistorian korkein huhtikuun lukema Suomessa on 27. huhtikuuta 1921 Jyväskylän kaupungissa havaittu 25,5 astetta.

Auringon uv-säteilyltä suojautumisen tarve kasvaa kevään edetessä
Sää lämpeni huhtikuussa paikoin yli 15 asteen lukemiin. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 19.4.2022

Huhtikuun kylmin lämpötila oli Utsjoen Kevojärvellä 5. huhtikuuta mitattu −24,0 astetta. Huhtikuun pakkasennätys Suomessa on −36,0 astetta. Se on mitattu 2. huhtikuuta 1912 Kuusamossa ja 9. huhtikuuta 1912 Sodankylässä.

Pääsiäisen pitkän viikonlopun 15.–18. huhtikuuta korkein lämpötila oli toisena pääsiäispäivänä 18. huhtikuuta Vaalassa mitattu 15,4 astetta. Vappuaaton 30. huhtikuuta korkein lukema oli Turun 11,2 astetta.

Sateita tuli huhtikuussa monin paikoin tavanomaista enemmän

Sademäärät olivat huhtikuussa laajalti keskimääräistä suurempia. Pitkän ajan säätilastoja Suomessa pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan maan keskiosassa oli paikoin jopa harvinaisen sateista. Säätilastoissa ilmiö on harvinainen, kun se toistuu harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Tavanomaista vähäsateisempaa oli tässä huhtikuussa maan itäosassa ja paikoin rannikoilla.

– Enimmät sateet painottuivat kuun alkupuoliskolle. Paikallisesti kuukauden sademäärä oli jopa kaksinkertainen tyypilliseen huhtikuuhun verrattuna. Lähinnä Pohjanmaan rannikolla ja Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa oli tavanomaista huhtikuuta kuivempaa, Anna Latvala sanoo.

Huhtikuun suurin sademäärä mitattiin Pirkanmaalla Juupajoen Hyytiälän havaintoasemalla, yhteensä 76,6 millimetriä. Myös suurin vuorokausisademäärä osui Juupajoelle, kun siellä tuli 4. huhtikuuta sadetta vedeksi muutettuna 25,8 millimetriä.

Kajaanissa tuli sakeita lumikuuroja huhtikuun lopussa 2022.
Kajaanissa tuli sakeita lumikuuroja huhtikuun lopussa. Kuva: Pertti Karjalainen, Kajaani, 28.4.2022

Paikoin huhtikuun aikana nähtiinkin runsaita lumisateita.

– Muutamassa päivässä huhtikuun ensimmäisellä viikolla sadetta tuli paikoin yli 30 millimetriä vedeksi muutettuna, muutamilla havaintoasemilla Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla yli 40 millimetriä. Tämä vastaa suunnilleen huhtikuun tyypillistä sademäärää. Juupajoen Hyytiälässä tehtiin 6. huhtikuuta jopa aseman mittaushistorian lumensyvyysennätys, 108 senttimetriä, Anna Latvala toteaa.

Lue myös (7.4.2022): Osassa maata on jopa poikkeuksellisen paljon lunta – lumipyryn jäljiltä Pirkanmaalla tehtiin uusi asemakohtainen lumensyvyysennätys

Korkein lumensyvyys 132 senttimetriä – talven suurin lukema

Lumisen talven jäljiltä ja uusien lumisateiden takia huhtikuussa riitti vielä lunta.

– Alkukuusta lunta oli ajankohtaan nähden erittäin paljon osassa maan etelä- ja keskiosaa. Esimerkiksi Jyväskylässä tämän talven korkein lumihanki oli vasta huhtikuun puolella, Anna Latvala sanoo.

Keskimäärin talven suurin lumensyvyys on maan etelä- ja keskiosassa maaliskuun alkupuoliskolla, Lapissa puolestaan huhtikuun alkupuolella.

Koko kuukauden ja samalla koko talven korkein lumensyvyys oli 11. huhtikuuta Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla mitattu 132 senttimetriä. Säätilastojen mukaan suurin lumensyvyys Suomessa on Enontekiön Kilpisjärvellä 19. huhtikuuta 1997 havaittu 190 senttimetriä.

Lumipyry täytti Tampereen kadut lumella ja loskalla.
Lumipyry täytti Tampereen kadut lumella ja loskalla. Kuva: Markku Kuisma, Tampere, 6.4.2022

Huhtikuun viimeisenä päivänä suurin lumensyvyys oli Kittilän Kenttärovan 93 senttimetriä. Kuun lopussa lumipeite oli lähtenyt suuresta osasta maan etelä- ja keskiosaa.

– Kuun lämpimän jakson aikana lumipeite suli lähes rysäyksessä monin paikoin etelästä ja lännestä. Pohjoisestakin yli metrin hanget katosivat 23. huhtikuuta mennessä, Anna Latvala toteaa.

Huhtikuu toi tulvat, koivun kukinta alkoi

Lumien sulaminen ja sateet toivat kevättulvia. Tulvakeskuksen mukaan huhti–toukokuun vaihteeseen mennessä tulvahuippu oli ohitettu Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Pohjanmaan alueella. Pohjois-Pohjanmaalla toista tulvahuippua ennustetaan toukokuulle. Oulun pohjoispuolisella alueella tulvahuiput ajoittuvat toukokuulle, paikoin kesäkuun alkuun.

Sulamisvedet tulvivat yli äyräiden.
Tulvaa Espoonjoella. Kuva: Juha-Matti Tilli, Espoo, 26.4.2022

Turun yliopiston siitepölytiedotuksen mukaan lepän kukinta jatkui huhtikuussa ja eteni kohti pohjoista. Koivun kukinta alkoi aivan huhtikuun lopussa paikoin Uudellamaalla ja lounaassa.

3.5.2022: Täydennetty sade- ja lumensyvyystietoja.

Lue seuraavaksi: Vesisadetta, lunta ja auringonpaistetta – tältä näyttää toukokuun alun sää!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 3.5.2022 klo 10.03

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat