Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Harvinainen rankkasade moukaroi pääkaupunkiseutua – puolessa tunnissa…
Uutiset |

Harvinainen rankkasade moukaroi pääkaupunkiseutua – puolessa tunnissa neljäsosa elokuun sateista: "Tapaus muistutti tropiikkia"

Pienialainen rankkasade moukaroi pääkaupunkiseutua lauantaiaamusta aiheuttaen tulvimista.
Pienialainen rankkasade moukaroi pääkaupunkiseutua lauantaiaamusta aiheuttaen tulvimista ja sähkökatkoja. Sadetta kertyi tunnissa enimmillään Helsinki-Kaisaniemen mittauspisteellä 22 millimetriä. Taustakuva: Pixabay

Pääkaupunkiseudun yllä kehittyi lauantaina aamukahdeksan ja -kymmenen välillä harvinaisen rankkoja sade- ja ukkoskuuroja, jotka aiheuttivat paikallista tulvimista ja jopa sähkökatkoja. Vettä kertyi enimmillään 22 millimetriä tunnissa Helsingin Kaisaniemessä.

Sateen intensiteetti oli pääkaupunkiseudulla enimmillään yli 50 millimetriä tunnissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli voimakkain sade olisi jatkunut tunnin ajan, vettä olisi kertynyt yli 50 millimetriä eli reilusti yli puolet pääkaupunkiseudun normaalista sadekertymästä elokuussa.

Seuraa viikonlopun sateita Forecan täsmätutkasta! Tutkakuva päivittyy viiden minuutin välein.

Rankkasade
Sadetilanne pääkaupunkiseudulla klo 9:55 lauantaiaamuna. Tummimman tutkakaiun alueella on todennäköisesti tullut myös rakeita. Kuva: Forecan täsmätutka

Helsingissä neljäsosa elokuun sateista puolessa tunnissa

Pääkaupunkiseudulla eniten vettä kertyi lauantaina aamulla Helsinki-Kaisaniemen säähavaintoasemalla, missä tunnin sadekertymä oli 22 millimetriä. Valtaosa tästä sademäärästä, noin 20 millimetriä, kertyi puolen tunnin aikana.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Helsingin Kaisaniemessä satoi tänään puolen tunnin aikana neljäsosa elokuun tyypillisestä sadekertymästä, joka on 80 millimetriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

On mahdollista ja jopa todennäköistä, että johonkin kohtaa pääkaupunkiseutua vettä on kertynyt enemmänkin kuin Kaisaniemessä mitattu 22 millimetriä, mutta virallisen havaintoaseman kohdalle tällaista kertymää ei osunut.

Energiateollisuuden mukaan rankkasateeseen liittyvä salamointi katkaisi hetkellisesti sähköt lähes 13 000 taloudelta Helsingissä ennen aamuyhdeksää. 

Kuva: Anne
Tummia pilviä Helsingin yllä lauantaiaamuna. Kuva: @naturepicturesbyanne (Instagram, #forecasuomi)

Rankkasateen taustalla uniikki asetelma

Lauantaiaamun rankkasade-episodi muistutti hieman tropiikin olosuhteita, missä paikalliset ja hyvin rankat kuurosateet ovat arkipäivää sadekautena. Siellä vettä voi tulla hetken ajan yhtä voimakkaasti tai jopa voimakkaammin kuin tänään aamulla pääkaupunkiseudulla. Tropiikissa tällaiset tapahtumat ovat lähes jokapäiväisiä sadekauden aikana – meidän leveysasteilla ne ovat yksittäisiä keskittyen kesäkuukausiin.

Ensimmäinen voimakas ukkoskuurosolu syntyi pääkaupunkiseudun yllä jo ennen aamuyhdeksää. Huomionarvoista tilanteessa oli se, että ilmavirtaukset olivat heikkoja ja saapuivat osittain jopa vastakkaisista suunnista. Tämä asetelma mahdollistaa pitkään paikallaan pysyvät rankat kuurosateet.

Helsingin kadut tulvivat elokuussa 2019 rankkasateen aikana.
Helsingissä tulvi myös kaksi vuotta sitten elokuun loppupuolella. Rankkasateet ovat tyypillisiä tähän aikaan vuodesta rantakaistaleella ja lämpimän meren yllä. Kuva: Ulf Grönmark, Helsinki, 23.8.2019.

Aivan rannikon edustalla tuuli kävi aamuyhdeksältä etelästä, kun taas hieman pohjoisempana Helsingissä tuulensuunta oli itä, hetkellisesti jopa pohjoinen. Siellä, missä ilmavirtaukset ikään kuin "törmäävät toisiinsa", syntyy herkemmin nousevia ilmavirtauksia. Tämä mekanismi voi synnyttää kuuropilviä ikään kuin "tyhjästä" tai sitten se voi voimistaa sadealueita. Talvisin vastaavassa tilanteessa etelärannikolla oltaisiin todennäköisesti koettu sakeita lumikuuroja, jos meri olisi ollut sula.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

On mahdollista, että pääkaupunkiseudun kuurosolut saivat tänään lisäpotkua verrattain lämpimästä Suomenlahdesta. Tyypillisesti rannikoilla voimakkaimmat sateet koetaan loppukesästä tai vasta syksyllä, kun meri on ilmaa lämpimämpää. Tällöin lämpimästä merestä haihtuva vesihöyry pääsee parhaiten siirtymään niihin ilmakerroksiin, missä se voi tiivistyä pilviksi ja sateeksi. Tänään kyse oli konvektiivisesta eli kuurottaisesta sateesta.

Lue seuraavaksi: Tällainen on tuore kuukausiennuste: "Kyllä se syksyltä tuntuu"

Markus Mäntykannas

Päivitetty 21.8.2021 klo 13.41

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat