Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste hohkaa kylmyyttä: Polaaripyörre heikkeni, Suomessa jäätävä…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste hohkaa kylmyyttä: Polaaripyörre heikkeni, Suomessa jäätävä jakso – “Rivierallakin tulee räntää”! Katso ennuste

Paukkupakkasia Lapissa talvella. Laaksoalueilla pakkanen paukkui 30-40 asteessa.
Tammikuussa koetaan ajoittain kireitä pakkasia. Arkistokuva: Foreca

Tuore kuukausiennuste näyttää Suomeen tavanomaista kylmempää tammikuuta. Polaaripyörre on heikentynyt huomattavasti ja päästää kylmää ilmaa napa-alueelta etelämmäs.

Pakkaset ovat vallanneet Suomen. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen uuden kuukausiennusteen mukaan tavanomaista kylmempi sää jatkuu koko tammikuun ajan.

– Kylmyys on kiirinyt Suomeen ja muualle Pohjois-Eurooppaan sekä Länsi- ja Lounais-Eurooppaan. Pohjois-Eurooppa elää kylmässä kohmeessa loppukuulle asti, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Lauhan joulukuun jälkeen kuukausiennuste hohkaa nyt kylmyyttä.

– Tämä kuukausiennuste tietää talvikeliä, lumen takia valoisampia talvimaisemia ja yleisesti talvipuuhia. Lumet pysyvät pakkassäässä maassa, sade sateelta kinokset kasvavat. Etenkin eteläisimmässä osassa maata hetkelliset lauhtumiset ja vetisemmät sateet ovat kuitenkin ajoittain mahdollisia, mikä voi hieman verottaa lumipeitettä. Silti tämän hetken näkymien mukaan lumi vaikuttaisi monin paikoin tulleen tammikuulle jäädäkseen, Jenna Salminen sanoo.

Alkukuussa pakkaset kiristyvät jopa 15–30 asteeseen

Mistä tammikuun kylmä sää sitten johtuu? Napa-aluetta kiertävä polaaripyörre on heikentynyt, mikä on johtanut sen sijainnin muutokseen ja jopa jakautumiseen. Polaaripyörteen ollessa heikko se päästää kylmää ilmaa napa-alueelta etelämmäs. Vaikutukset näkyvät hieman viiveellä tammikuun mittaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tällä viikolla Pohjois-Eurooppaan leviää kylmää ilmaa Venäjän korkeapaineen alueelta. Myös Keski- ja Etelä-Euroopan matalapaineet ohjaavat kylmää ilmaa pohjoiseen ja läntiseen Eurooppaan, loppuviikosta puolestaan Pohjois-Atlantille voimistuva matalapaine kiskoo kylmää ilmaa etelämmäs arktiselta alueelta kohti Euroopan pohjoisosaa.

Eteläisessä Suomessa asti voidaankin mitata tämän viikon loppupuolella 15–20 asteen pakkasia, maan keskivaiheilla 20 pakkasastetta ja idässä ja pohjoisessa ajoittain jopa 25–30 asteen pakkasia. Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan Suomessa laajalti 0,5–3,5 astetta keskimääräistä kylmempi, suurin poikkeama on Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun korkeudella.

Lumisateita tulee paikoin etenkin etelässä ja idässä, mutta viikon sademäärä on tavanomaista vähäisempi.

Talvista säätä on tällä viikolla myös muualla Euroopassa. Keskimääräistä kylmempää on Pohjoismaiden lisäksi laajalti läntisessä ja lounaisessa Euroopassa asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Iso osa Eurooppaa on saamassa lumipeitteen. Viikon aikana lunta on maassa aina Espanjasta Pohjois-Eurooppaan, loppuviikosta myös laajemmin itäisessä Euroopassakin. Välimerellä Rivierallakin on tullut jo räntää ja voi tulla myös jatkossakin viikon mittaan, sanoo Jenna Salminen.

Viikon sademäärät näyttävät tavanomaista suuremmilta eteläisessä ja osin keskisessä ja itäisessä Euroopassa.

Tammikuun loppupuoliskolla talven hyytävimpiä hetkiä?

Kuukausiennusteen mukaan ensi viikko eli 11. tammikuuta alkava viikko on tavanomaista kylmempi lähes koko Euroopassa. Suomessa viikon keskilämpötilat ovat laajalti 3–6 astetta tavanomaista kylmempiä. Sää saattaa kuitenkin lauhtua tilapäisesti alkuviikolla etenkin lounaassa ja lännessä, rannikolla mahdollisesti jopa plusasteille. Pohjoisessa voi kuitenkin olla samanaikaisesti yli 20 asteen pakkasia. Viikon mittaan pakkaset ovat kiristymässä uudelleen. Sademäärä on Suomessa edelleen tavanomaista pienempi.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tammikuun puolivälissä maan eteläosassa laajalti 0–6 pakkasastetta, Ahvenanmaalla ja paikoin lounaissaaristossa 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammikuun puolivälissä 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa laajalti 6–10 pakkasastetta.

– Tämän hetken ennusteiden valossa kylmin ilma olisi ensi viikolla osumassa pohjoisen Euroopan ylle valuen etelämmäs itäiseen Eurooppaan. Euroopan lounaisosaan ja ehkä länsiosaankin pääsisi jo viikon edetessä virtaamaan hieman edeltävää viikkoa lauhempaa ilmaa, Jenna Salminen ennustaa.

Sateita on odotettavissa keskimääräistä enemmän Keski- ja Kaakkois-Euroopan välisellä alueella, mutta muualla Euroopassa sateita on liikkeellä keskimääräistä vähemmän.

Lapin kireät pakkaset ja kaamos tammikuun alussa 2020, Ylläs-tunturi.
Arkistokuva: Foreca

Tammikuun 18. päivä alkavalla viikolla kuukausiennuste näyttää edelleen tavanomaista kylmempää säätä Suomeen ja muualle Pohjois-Eurooppaan. Suomessa viikon keskilämpötilan poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan olisi yhä laajalti 3–6 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kylmän korkeapaineen ilmaantuminen uudelleen Venäjälle on mahdollista, toteaa Jenna Salminen. 

Sademäärät olisivat Suomessa keskimääräistä pienempiä tai lähellä tavanomaisia.

Läntisessä ja eteläisessä Euroopassa olisi ennusteen mukaan jo keskimääräistä lämpimämpää, kun lännenpuoleinen virtaus mahdollisesti voimistuisi Euroopassa.

Lue myös: Miten pitkän ajan sääennuste syntyy ja miten sitä tulisi tulkita?

Tammikuun viimeisellä viikolla on yhä näkyvissä merkkejä tavanomaista kylmemmästä säästä Suomessa. Sademäärät olisivat melko tavanomaisia. Ennuste muuttuu kuitenkin jo epävarmemmaksi.

Muualla Euroopassa pohjoista Eurooppaa lukuun ottamatta ennuste kallistuu tavanomaista lämpimämmän sään puolelle. Sateita tulisi keskimääräistä enemmän etenkin keskisessä Euroopassa.

Helmikuun alkupuoliskolle kuukausiennuste näyttää Suomeen tällä hetkellä melko keskimääräisiä helmikuun lämpötiloja.

Lue myös: Viikon sää: Etelässäkin yli 15 pakkasastetta mahdollista – lumikuurot kärkkyvät Suomenlahdella

Katso yli sadan paikkakunnan ennuste!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 5.1.2021 klo 16.26

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat