Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste näyttää hyytävän muutoksen: Polaaripyörre uhkaa…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste näyttää hyytävän muutoksen: Polaaripyörre uhkaa hajota – “Hyvinkin talvista säätä odotettavissa”

Sää näyttää muuttuvan selvästi tavanomaista kylmempään suuntaan tammikuussa.
Sää näyttää muuttuvan keskimääräistä kylmemmäksi tammikuun edetessä. Taustakuva: Matti Hietala, Vaasa, 18.1.2019

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan vuodenvaihteen viikko on selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia lauhempi, mutta tammikuun mittaan Suomen säässä tapahtuu iso käänne kylmempään suuntaan. Kylmenemisen yhtenä taustatekijänä on polaaripyörteen heikkeneminen.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreessa kuukausiennusteessa näkyy pitkästä aikaa raju muutos tavanomaista kylmempään säähän tammikuun aikana. Näyttää siltä, että napa-aluetta kiertävä polaaripyörre on heikkenemässä. Tämä tietäisi tammikuun puolivälin tienoilta asti selvästi vuodenajan keskiarvoja kylmempää säätä Suomeen.

– Sääennustemallit näyttävät nyt yksimielisesti polaaripyörteen äkillisen heikkenemisen ja SSW-tilanteen eli Sudden Stratospheric Warming -tilanteen kehittymisen. Tämä tarkoittaa stratosfäärin äkillistä lämpenemistä, jossa stratosfäärin polaaripyörre hajoaa. Polaaripyörre auttaa pitämään kylmän, arktisen ilman napa-alueiden lähellä. Polaaripyörteen hajoaminen merkitsee sitä, että talvinen pakkassää pääsee tammikuun mittaan Suomeen. Tämä näkyy myös kuukausiennusteessa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Lue myös: Mikä on polaaripyörre? Polaaripyörre pyörii yläilmakehässä, mutta määrittää Suomenkin talvisään

– Polaaripyörteen hajoaminen tapahtuu jo tämän ja ensi viikon aikana, mutta sen vaikutuksen pääsy meille maanpinnalla koettuun säähän asti kestää viikon tai pari. Hyvinkin talvista säätä on odotettavissa koko maahan tammikuun puolivälin tienoilla ja sen jälkeen. Suursäässä Atlantilla oleva korkeapaine ja toinen, Suomen itäpuolinen korkeapaine ovat tulevien viikkojen aikana yhdistymässä. Suomessa alkaa tammikuussa vaikuttaa korkeapainesää, joka työntää lauhan ilman ja sateet Etelä- ja Keski-Eurooppaan, Joanna Rinne ennustaa.

Vuodenvaihteen viikko on vielä ajankohtaan nähden lauha

Vielä vuodenvaihteen viikolla viikon keskilämpötila on Suomessa kuitenkin jopa 4–6 astetta vuodenajan keskiarvoja lämpimämpi. Myös Ruotsissa, Norjassa ja Itä-Euroopassa on keskimääräistä lämpimämpää, kun taas Länsi-Euroopassa sekä idempänä Venäjällä on ajankohtaan nähden kylmää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Sademäärät ovat vuodenvaihteen viikolla Suomessa vuodenaikaan nähden melko tavanomaisia. Sateita tulee monessa eri olomuodossa, ajoittain laajalti myös lumena. Muualla Euroopassa keskimääräistä runsaampia sateita tulee Välimeren seudulla, Pohjois-Espanjan rannikolla sekä Ruotsissa.

Tammikuun ensimmäisellä kokonaisella kalenteriviikolla läntisen Euroopan ja Venäjän kylmät alueet pitävät pintansa. Suomessa viikko on ennusteen mukaan enää vain hieman tavanomaista lämpimämpi. Korkeapainesää alkaa yleistyä Suomessa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sademäärät jäävät ennusteen mukaan 4. tammikuuta alkavalla viikolla koko Pohjois-Euroopassa vuodenajan keskiarvojen alapuolelle. Etelä-Euroopassa puolestaan sateita tulee enemmän kuin tammikuun alussa keskimäärin.

Tammikuun puolivälin tienoilla muutosta ilmassa

Näyttää siltä, että polaaripyörteen heikkenemisen ja stratosfäärin äkillisen lämpenemisen seuraukset alkavat näkyä Suomen säässä 11. ja 18. tammikuuta alkavilla viikoilla.

– Näiden viikkojen keskilämpötilojen ennustetaan Suomessa ja Pohjois-Euroopassa olevan selvästi vuodenajan keskiarvojen alapuolella – Suomessa viikon keskilämpötilat ovat 2–4 astetta vuodenajan keskiarvoa kylmempiä. Aika tammikuun puolivälistä helmikuuhun on Suomessa tilastollisesti muutenkin kylmintä aikaa, joten keskiarvojakin kylmempi sää tarkoittaa jopa kireiden pakkasten mahdollisuutta koko maassa, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös: Mitä on kireä pakkanen?

Sadekartat eivät näytä Suomeen tammikuun loppupuoliskolla juuri merkkejä suuntaan eivätkä toiseen keskiarvoista, mutta meteorologin mukaan vaikuttaa siltä, että liikkuvien matalapaineiden reitit kulkevat pikemminkin Keski- kuin Pohjois-Euroopan yli. 

– Tämä sopisi yhteen sen kanssa, että Suomeen työntyisi pohjoisesta kuivempaa, arktista ilmaa, Joanna Rinne toteaa.

Tavanomaista kylmempi sää jatkuu ECMWF:n ennusteen perusteella Suomessa myös tammikuun viimeisellä sekä helmikuun ensimmäisellä viikolla.

Lue myös: Miten pitkän ajan sääennuste syntyy ja miten sitä tulisi tulkita?

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tammikuun puolivälissä maan eteläosassa laajalti 0–6 pakkasastetta, Ahvenanmaalla ja paikoin lounaissaaristossa 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammikuun puolivälissä 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa laajalti 6–10 pakkasastetta.

Pitkän ajan sääennusteita tulkittaessa tulee muistaa, että sään vaihtelu voi olla suurta viikkojen sisällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Varaudu lumisateisiin etelässäkin: Näille alueille pian jopa 15–20 senttimetriä lunta – katso myös uudenvuodenaaton ennuste!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 29.12.2020 klo 21.34

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat